måndag 6 augusti 2018

Victoria Peak och Star Ferry


På söndag morgon var det business as usual: vi låg vid takpoolen, solade, badade och bloggade. Det var ljuvligt. Därefter gjorde vi oss i ordning och tog spårvagnen till Wan Chai, där vi planerade att äta lunch på ett ställe som Joey rekommenderat. På vägen dit upptäckte vi att Åsas lår var chockrosa, trots att hon hade smort in sig med faktor 30. (Eller hade hon verkligen det…?)
Några ord om vädret här: Hong Kong har subtropiskt klimat, vilket innebär att det är varmt större delen av året, även om det kan bli lite kyligt i januari-februari. De bästa månaderna att resa hit anses vara på hösten, oktober-november, när det är behaglig värme. Under sommarmånaderna är det hett och fuktigt med mycket nederbörd. Vi har dock klarat oss från regn hittills, men vi vet att det har regnat på morgnarna när vi fortfarande har legat och trynat. Även om det har varit över trettio grader i Sverige denna sommar så är det en annan typ av värme här. Jag antar att det beror på luftfuktigheten. Det spelar nämligen ingen roll om det är molnigt, disigt eller om solen har gått ner – svetten rinner konstant i hårbottnen, ansiktet, längs ryggen – ja, på hela kroppen.
Vår lunchrestaurang skulle ligga inne på ett hotell – Luk Kwok Hotel – på Gloucester Road, och efter en stunds letande på kartan hittade vi dit. Restaurangen hade dessvärre stängt för lunch klockan tre, och nu var klockan närmare fyra. Någon slags hotell manager tipsade oss om ett annat ställe i närheten där vi skulle kunna få goda dim sums; han gjorde sig till och med besväret att hämta en karta och rita ut hur vi skulle gå. När vi kom dit hade de också stängt för lunch. Men vafan… Det slutade med att vi gick in i ett ”hål-i-väggen” och beställde en varsin pizza slice och iskall öl. Det funkade som bukfylla.
Dagens utflyktsmål var Victoria Peak, en utkiksplats som man kan åka en speciell spårvagn till. Vi hade läst på nätet att det ofta var lång kö till The Peak Tram, uppemot två timmar, så flera hade rekommenderat att man istället skulle ta taxi hela vägen. (Tydligen kom man lite längre upp med spårvagnen, men det var ändå försumbart.) Vi tänkte dock att, eftersom det är lågsäsong för turister, så kanske det inte skulle vara så lång kö... Följaktligen hejdade vi en taxi och bad honom köra oss till Victoria Peak. Taxichauffören frågade om vi ville till spårvagnen eller hela vägen upp, och vi sa med en mun ”To the tram station”. När vi kom fram såg vi en ENORM kö och sa, med en mun, ”No, keep going. All the way up!”
Vi åkte uppåt, uppåt, längs slingriga vägar, lite som Highway 1, och kom till slut upp till toppen. Här fanns både ett taxi stand och en massa bussar, så det skulle inte bli några problem att ta sig tillbaka. Den första utkikspunkten var mäktig, men vi såg mest kullar och berg – inte själva staden och skyskraporna. Dock fanns det flera vandringsleder och vi valde ”The morning trail” som var några kilometer lång. Här gick vi en härlig promenad längs med djungelliknande växtlighet och fick flera fantastiska vyer över Hong Kong samtidigt som syrsorna spelade på högsta volym. Vi såg även JÄTTESTORA spindlar… Och vi såg den utkikspunkt som man kom till med spårvagnen – ett högt torn där turisterna trängdes med sina kameror. Det var säkert mäktigt att stå där uppe, men vi var helt nöjda med att ha tagit taxi för 80 dollar, vilket är ungefär vad spårvagnen kostade (tror jag).
När vi kommit tillbaka till startpunkten gick vi in på en restaurang – The Peak Outlook – och satte oss på deras lummiga bakgård och beställde in drinkar. Här satt vi medan mörkret föll och det var så mysigt med alla lampor i träden och längs muren.
Därefter gick vi för att ta en buss till Star Ferry, men kön var sjukt lång där också, så då tog vi en taxi igen. Taxichauffören pratade oerhört dålig engelska och verkade inte förstå vad Star Ferry var. På något sätt tog vi oss dit i alla fall.
Några ord om Hong Kong-bornas English skills: De är rätt skrala. För att inte säga undermåliga. Även om allt är skyltat på både kinesiska och engelska så är det väldigt få som pratar bra engelska. Till och med när man har att göra med folk i serviceyrken, som på hotell och restauranger, får man verkligen spetsa öronen för att förstå vad de säger. Men det går.
Star Ferry är (citat Vagabond-artikel) ”några små lustiga båtar som åker omkring i bukten”. De kostade bara 2,60 dollar att åka, och därifrån skulle man få en schysst vy över Hong Kongs skyline från vattnet. Det fick man, absolut, men oj vilken kort tur! Båten åkte bara fram och tillbaka mellan Hong Kong-ön och Kowloon, och var över på max tio minuter. Men vi hann i alla fall ta några bilder på de upplysta skyskraporna som speglade sig i vattnet.
Sedan var det dags att äta middag. Vi hade siktat in oss på Tim Ho Wan, som är världens billigaste Michellin-krog, och skulle ligga i närheten av pirerna. Den var dessvärre stängd på söndagar och det var märkbart mindre folk ute på stan. Hmm. Bäst att ta ett säkert kort, så vi tog rulltrapporna upp till vårt favoritområde Soho och slog oss ner på en restaurang som såg mysig ut och åt en varsin pork chop som var jättegod. Sedan gick vi återigen bort och knackade på Club Feather Boa (de blåa dörrarna med gardiner som skulle se stängt ut, men man inte skulle låta sig luras etc), men det var fortfarande ingen som öppnade. Mystiken tätnade.
Vi fortsatte i mystikens tecken och letade efter 001 – en lönnkrog som vi hade läst om på nätet: ”På 97 Wellington Street är en av stadens äldsta och trevligaste lönnbarer. En upplyst dörrklocka längst ner på Graham Street öppnar en underjordisk oas av cocktails.” Vi gick längs med smala gränder och spanade, och vi tror att vi till slut hittade ringklockan… Men den lyste inte. Och det hände inget när vi tryckte på den.

Det var helt enkelt söndag och stängt. Klockan började närma sig midnatt. Så vi tog spårvagnen hem till oss och spelade lite kort på rummet innan vi gick och la oss.

Men Club Feather Boa och 001: Vi kommer tillbaka.






























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar